De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de Aziatische tijgermug bestrijden in Noord-Scharwoude. Vorig jaar werden de tropische vliegers verschillende keren gezien in Noord-Scharwoude. De NVWA start daarom binnenkort met een anti-tijgermuggenactie.

"Mogen we even een kijkje nemen in de achtertuin?" Het klinkt wellicht als een vreemde vraag, maar voor inwoners van Noord-Scharwoude zal het binnenkort misschien wel een standaard verzoek worden. In de strijd tegen de Aziatische tijgermug zet de NVWA de komende tijd in op ongediertebestrijding. Bij huizen in en rond de Anna van Saksenstraat wil de organisatie in tuinen gaan kijken.

Allereerst even over het insect zelf. De mug komt van oorsprong uit - de naam zegt het al - Azië. Het dier kan infectieziekten overdragen en is daarom ongewenst in Nederland. Overigens is de kans  op verspreiding van ziekten volgens de NVWA verwaarloosbaar. Maar: "Als de mug zich in Nederland vestigt, neemt die kans in de toekomst wel toe", schrijft de organisatie in een brief aan omwonenden in Noord-Scharwoude.

En om dat dus te voorkomen wil de NVWA onder andere in tuinen gaan kijken. De organisatie gebruikt muggenvallen en gaat korrels strooien die larven van steekmuggen doodt. Ook wordt stilstaand water weggehaald.

De NVWA verwacht dat deze acties genoeg zijn om het insect te bestrijden, maar sluit verdere maatregelen niet uit.


Al een aantal jaar is de Aziatische exoot bezig met een opmars. De eerste werd in 2005 gevonden in ons land en vooral vanaf 2020 is een stijging te zien. Dat coronajaar werd de mug twee keer aangetroffen, en de volgende jaren werden dat er steeds meer.  In 2021 waren dat er vier en een jaar later acht.


Pin It
Bekeken: 628x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/