Het duurt nog maanden voor ze worden uitgereikt, maar de winnaars van de Victoriefonds Cultuurprijzen zijn al bekendgemaakt.  De eer was vrijdag in de Witte Kerk van Heiloo aan juryvoorzitter Maarten Poorter, tevens burgemeester van Dijk en Waard. Hij riep beeldend kunstenares Amber Veel, danser en choreograaf Denden Karadeniz en schijfster Femke Brockhus uit als de winnaars in 2024. De Jong Talent prijs gaat naar acteur Rami Kooti Arab.

Op 8 september vindt de prijsuitreiking voor Visuele Kunsten plaats in het Alkmaarse Theater de Vest. De cultuurprijs Podiumkunsten en de Jong Talent prijs worden op 13 oktober in Theater Cool in Heerhugowaard uitgereikt. Tot slot is de uitreiking van de cultuurprijs Letteren op 3 november in de Ruïnekerk van Bergen. De toegang tot iedere feestelijke uitreiking is vrij, aanmelden kan via victoriefondscultuurprijs.nl.

Amber Veel (1981) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en werkte onder ander in opdracht voor Het Grote Museum Artis in Amsterdam. Met oeroude ambachten schept de beeldend kunstenaar haar eigen universum. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in het werken met huiden van dieren. Belangrijke thema’s in haar werk zijn onder meer sterfelijkheid en de kringloop van het leven. Het bijzondere werk laat de kijker de verbondenheid met zichzelf en de hele levende wereld ervaren.

Denden Karadeniz (1990) is professioneel danser, docent en choreograaf. Hij weet schijnbaar moeiteloos hiphop, breakdance en hedendaagse dance in elkaar te laten overlopen. Daaruit ontstond zijn eigen unieke floorwork techniek 'Zero' .  In 2019 richtte hij zijn eigen dansgezelschap Zero Dance Theatre op. Het is de enige urban contemporary dansgroep in Nederland. De bijzondere danser is een ambitieuze vernieuwer die bezig is een stukje van de dansgeschiedenis op te eisen.

Schrijfster Femke Brockhus (1989) publiceerde tot nu toe twee kleine romans: ‘Laat het stil zijn’ en ‘Kleine haperende vluchten’. Met uiterst talige precisie bouwt zij daarin universa, balancerend op de grens tussen waarneming en verbeelding, waarin de aan- en afwezigheid van personages zich minutieus aftekent. Brockhus durft bij het vertellen van haar verhalen te vertrouwen op de kracht van stilte en van wit. Ze snijdt haar taal exact op maat, waardoor die sterk geladen raakt. Poëtisch proza van verfijnde schoonheid.

Acteur Rami Kooti Arab (2005) debuteerde in televisieserie ‘Zeven kleine criminelen‘ en speelde in 'Brugklas' en de korte speelfilms ‘English Breakfast’ en ‘Bezorgd’. Voor ‘Bezorgd' (2022) kreeg hij een nominatie voor 'Beste Acteur’ bij de Shortcutz Awards Amsterdam. Rami beschikt over een natuurlijke charme en kan zet steeds verder gelaagde karakters neerzetten.


Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar wil met de uitreiking van de Victoriefonds Cultuurprijzen de kunst- en cultuursector in Noord-Kennemerland stimuleren en kunstenaars en cultuurdragers in deze regio ondersteunen in hun ontwikkeling en werk.

Tweejaarlijks reikt de stichting cultuurprijzen uit in de categorieën Visuele Kunsten, Letteren en Podiumkunsten, en ook de Jong Talent Prijs. Verder is er ook nog een Oeuvreprijs. Aan de prijzen is een geldbedrag verbonden. (foto: LaLuuz)


Pin It
Bekeken: 670x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/