Op zaterdag 25 mei gaat het bunkercomplex aan de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef voor het eerst open voor publiek. In het kader van de Nationale Bunkerdag zijn van Zeeland tot aan de Waddenzee de bunkers van de 'Atlantikwall' voor één dag open voor publiek.

Bezoekers kunnen op 25 mei weer een kijkje nemen in allerlei oude bunkers in Nederland, waaronder die uit de Duitse verdedigingslinie. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertelt de 'Atlantikwall' het verhaal van de Duitse bezetting. Uniek dit jaar is de openstelling van de bunkers aan de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef.

Het complex, in de oorlog gebouwd als zuidelijke verdediging van vliegveld Bergen, was nooit eerder te bezoeken. Maar met de inzet van vrijwilligers zijn vijf van de dertien overgebleven bunkers eenmalig toegankelijk voor publiek. Het complex wordt tijdens de Bunkerdag bewoond door een groep acteurs, die zullen uitbeelden hoe het leven in oorlogstijd eruit heeft gezien. In een van de bunkers is ook een kleine foto-expositie te zien.

In de duinen bij Boulevard Noord in Egmond aan Zee is in een voormalig Duitse munitiebunker Bunkermuseum Jansje Schong open voor publiek. Hier maak de bezoekerΒ  kennis met het oorlogsverleden van Egmond aan Zee. Er is een extra woonbunker geopend waar aandacht is voor het leven van de Egmondse bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook is de bunker met daarin het museum over het voormalige militaire vliegveld Bergen te bezoeken. Dit vliegveld werd in 1939 gebouwd voor de naderende oorlog. Na de overname door de Duitsers werd er door de Wehrmacht een groot aantal lichte bunkers gebouwd. De museumbunker werd vroeger voor communicatie door de Luftwaffe is gebruikt. Diverse objecten en vertellen uitgebreid het verhaal van vliegveld Bergen.

In Alkmaar gaat telefoonbunker R616 in park Alkmaarderhout open. Vrijwilligers van het Bunkermuseum Alkmaar vertellen er meer over. Rond deze bunker zullen twee voertuigen te bezichtigen zijn die een grote rol speelden bij de bevrijding van ons land, waaronder een Willy’s Jeep.

Meer informatie over de locaties, het programma en de verschillende activiteiten is te vinden op de website van Bunkerdag. De diverse bunkers zijn open tussen 10:00 en 17:00 uur. Met een entreekaartje van 7,50 euro zijn alle locaties in en om Alkmaar te bezoeken. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar krijgen 3,50 euro korting.


De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond oorlog en vrede


Pin It
Bekeken: 97x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/