Vaak zijn het oude gebouwen die toe zijn aan een restauratiebeurt, maar de afgelopen maanden was het wel een heel bijzonder bouwwerk wat opgeknapt moest worden. Dit was het modelschip dat vernoemd is naar Michiel de Ruyter en al sinds de zeventiende eeuw in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar hangt.

De afgelopen maanden zijn diverse beschadigingen aan het schip gerepareerd, zo vertelt Joost Cox, voorzitter van Stichting Grote Kerk. De zeilen van het schip, gemaakt van perkament, zijn allemaal vervangen, met uitzondering van het voorste zeil; dat is nog altijd een origineel stuk perkament uit 1667. Ook bevat het zeiltje een gedicht met nog altijd licht zichtbaar de naam van Michiel de Ruyter.

Dit modelschip is gemaakt na de 'Tocht naar Chatham', een operatie onder leiding van De Ruyter waardoor een groot deel van de Engelse vloot schade toegebracht werd. Het schip is toen in de Alkmaarse kerk gehangen ter ere van de Ruyter.

Het eerste wat aan het schip opvalt is het prachtige schilderwerk aan de achterkant. De bekende Alkmaarse schilder Caesar van Everdingen heeft destijds het schip voorzien van een prachtig laagje verf. Joost Cox: ''Ook is de kunst van Van Everdingen te aanschouwen op de gigantische luiken naast het grote orgel in de kerk''. Het kerkscheepje hangt er inmiddels weer in volle glorie bij en is te aanschouwen in de Grote Kerk.

Pin It
Bekeken: 4420x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/