Afgelopen week vond in Maarn de spannende wedstrijd en prijsuitreiking plaats van de Wijnacademie Wisseltrofee. Het Horizoncollege uit Heerhugowaard en het Haagse ROC Mondiaan ontvingen beiden een wisselbeker, waarmee ze het niveau van het wijnonderwijs binnen hun opleidingsinstituut hebben bewezen. De Wijnacademie blies vorig jaar deze wedstrijd nieuw leven in om het wijnonderwijs in Nederland te stimuleren. De leerlingen van de beide instituten, Jeff Beermann (21) en Jorrit Verhulst (22) wonnen respectievelijk een opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie en een cursus Wijnbrevet.

Voor Jeff Beermann (links op de foto) komt de Vinologenopleiding als geroepen: ‘Samen met mijn vader opende ik in april een bistro annex wijnbar in Alkmaar, High5 Winebistro, dus mijn kennis wordt direct in praktijk gebracht’. Dat de prijs niet voor de eerste de beste is weggelegd werd benadrukt door Ron Andes, voorzitter van de Wijnacademie: ‘Niet alleen voor een toekomst in de horeca zit je goed met grote wijnkennis, deze prijs werd ook ooit gewonnen door Joris Snelten die nu directeur is van een van Nederlands grootste wijnimporteurs’.

Er werd getest op parate wijnkennis en proefkunde. Vooraf zijn de vakdocenten goed geïnformeerd over het te verwachte kennisniveau. Deze hebben zich ingezet om het wijnonderwijs duidelijk op de kaart te zetten binnen hun eigen ROC of Hotelschool. ‘Wij proberen zoveel mogelijk samen te werken met vooropleiders om de doorstroom naar de felbegeerde Vinologenopleiding soepel te laten verlopen’, zo laat opleidingsmanager Klazien Vermeer weten.

Pin It
Bekeken: 2726x