Er is een groeiend tekort aan mensen die verstand hebben van programmeren en kinderen leren te weinig om zelf dingen te maken. Dat is ongeveer het probleem waar de oprichters van CoderDojo iets aan wilden doen. CoderDojo is ondertussen een wereldwijde beweging geworden die volledig door vrijwilligers wordt georganiseerd en die kinderen tussen de 7 en 17 jaar wil inspireren om te programmeren.

Erwin Steenkamp, medewerker van de Bibliotheek Kennemerwaard, is bezig om in de bibliotheken in Alkmaar en Heerhugowaard ook CoderDojo’s op te zetten. Hiervoor zijn nog vrijwilligers nodig die het leuk vinden om met kinderen te werken, een beetje vrije tijd over hebben en verstand hebben van programmeren. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via de website www.coderdojo-kennemerwaard.nl of door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Erwin vertelt dat CoderDojo is bedoeld om kinderen “in een creatieve en informele sfeer” te laten kennismaken met programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma's te maken, games te maken en andere technologieën. Het is ontstaan in Ierland en heeft zich vrij snel uitgebreid over de hele wereld. 

CoderDojo is ook ontstaan vanuit het idee dat mensen door het leven in een consumptiemaatschappij bijna niets meer zelf maken. Bovendien is er een groeiend tekort aan mensen die kunnen programmeren. Erwin legt uit dat het doel van CoderDojo is om ervoor te zorgen “dat er zoveel mogelijk kinderen dat nu al leuk vinden, en dat ze zich geïnspireerd voelen om er later echt iets mee te gaan doen”. CoderDojo wil kinderen daarnaast ook inspireren om niet klakkeloos dingen over te nemen, maar zelf ook proberen dingen te maken of te leren hoe iets in elkaar steekt.

De eerste CoderDojo’s binnen de Bibliotheek Kennemerwaard zullen plaatsvinden in de filialen in Heerhugowaard, Alkmaar Centrum en Alkmaar De Mare. Het is de bedoeling om in de toekomst de CoderDojo’s ook uit te breiden naar de andere filialen van Bibliotheek Kennemerwaard.

De eerste CoderDojo's in de bibliotheek zijn in Heerhugo- waard, Alkmaar Centrum en Alkmaar De Mare op 16 december. Die eerste editie zal een gericht programma hebben en wordt uitgevoerd in samenwerking met code.org, een organisatie die net als CoderDojo meer kinderen wil laten kennismaken met programmeren. Zij organiseren in de week van 16 december ‘the Hour of Code’, waarbij zoveel mogelijk kinderen over de hele wereld een uur lang met programmeren bezig zijn. De organisatie van CoderDojo in Bibliotheek Kennemerwaard grijpt die gelegenheid dan ook aan om te combineren met de opening van hun CoderDojo. Bij de eerste bijeenkomst wordt een lesprogramma gebruikt waarbij de hoofdpersonen uit de film Frozen, Anna en Elsa, centraal staan.

Meer informatie over de CoderDojo in Bibliotheek Kennemerwaard is te vinden op www.coderdojo-kennemerwaard.nl. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich ook via deze website aanmelden.

 

Pin It