De vluchtelingen in het AZC in Heerhugowaard die sinds vorige week maandag in hongerstaking waren zijn weer gaan eten. Dinsdagmiddag kregen twaalf vertegenwoordigers van de vluchtelingen namelijk eindelijk een gesprek met locatieleider Jeanine Stricker, wat ze naar eigen zeggen al maanden probeerden te bereiken.

‘s Ochtends had Stricker al met drie vluchtelingen een gesprek gehad, die te horen kregen dat het COA (Centraal Orgaan Asielzoekersopvang) net van plan was geweest om keukens te gaan bouwen, maar dat die plannen door de hongerstaking waren gestopt.

Met de hongerstaking wilden de vluchtelingen de slechte situatie in het AZC onder de aandacht brengen. Ze hebben er begrip voor dat het voor het COA ook niet makkelijk is, om voor zoveel mensen tegelijk goede opvang te regelen, maar ze vinden acht maanden in dezelfde situatie zitten te lang. Ze stellen dat de hongerstaking ook is beëindigd omdat de stress en de honger vooral voor de vrouwen en kinderen slecht was.

Stricker zelf meent dat ze altijd open heeft gestaan voor overleg, maar de vluchtelingen zouden daar tot dinsdag weinig van hebben gemerkt. Ze beschouwen het als een doorbraak dat ze dinsdag eindelijk met Stricker in gesprek zijn geweest.

Pin It