KunstNetTV maakte een korte documentaire over de ‘bleekneusjes’ in de jaren vijftig. Aanleiding is de theatervoorstelling ‘Bleekneusjes’ die tijdens Festival Karavaan op het terrein van Landgoed Huize Glory (voorheen Bio Vacantieoord) in Bergen aan Zee wordt gespeeld.

Halverwege de vorige eeuw moesten vele kinderen uit de armere milieus op doktersadvies aan zee aansterken; de zogenaamde bleekneusjes. Wat doet zo’n koloniehuisleven ver weg van je ouders in een vreemde omgeving met een kind? Jan Boersma (zoon van de conciërge van Bio Vakantieoord), Anneke van Beers - Ploemstra (kinderverzorgster) en ‘Bleekneusje’ Hetty Hopman vertellen over hun ervaringen en herinneringen.

Over de theatervoorstelling ‘Bleekneusjes’ komen regisseur Hans Man in ’t Veld en mede tekstschrijver Jasmijn Snoijink aan het woord. Jasmijn verzamelde informatie over koloniehuizen en de herinneringen die voormalige koloniehuis-kinderen met haar deelden. Hans Man in ’t Veld vertelt over de totstandkoming van de voorstelling en de werkwijze van het Werkteater. KunstNetTV filmde de repetities met de acteurs en jongeren van Artiance theaterproductiehuis.

Pin It