De politie waarschuwt mensen voor oplichting met 'nepaanrijdingen'. Op verschillende plekken in het land is het al voorgekomen dat mensen geld afhandig werd gemaakt doordat een aanrijding in scène werd gezet, zo meldt mediapartner NHnieuws.

"Het begint met een verkeerssituatie waarbij een andere auto voorrang heeft. Deze auto doet alsof hij voorrang aan u geeft, maar zodra u de kruising op rijdt, rijdt die andere auto ook de kruising op en komt dan 'net op tijd' tot stilstand", aldus de politie.

Vervolgens stapt de bestuurder van de andere auto uit en wijst op schade aan zijn auto. Hij geeft aan de schade buiten de verzekering om direct af te willen handelen, en zegt daarom genoegen te nemen met een paar honderd euro aan contant geld. Veel mensen stemmen hier volgens de politie mee in, aangezien ze denken dat de schade hun schuld is en ze hun no-claim korting niet kwijt willen door deze relatief kleine schade.

"Trap hier niet in!", waarschuwt de politie. Een aanrijding kan best onderling afgehandeld worden, maar de politie adviseert mensen wel altijd naar hun onderbuikgevoel te luisteren. Stel in zo'n situatie voor om de politie te bellen, samen een schadeformulier in te vullen, foto's te maken van de situatie en de schade, of vraag de tegenpartij zich te identificeren en schrijf alle gegevens op. Vaak haakt de oplichter op zo'n moment af. "Zodra de 'tegenpartij' merkt dat u kritisch bent en niet wilt betalen, zal hij zich snel uit de voeten maken." Bij twijfel kunnen mensen het beste altijd de politie bellen. 

Pin It