Bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen doet een nieuwe politieke beweging mee: Code Oranje. De beweging bestaat uit een grote groep politici en actieve burgers en is een initiatief van Bert Blase, waarnemend burgemeester in Heerhugowaard. "Het is tijd voor een nieuw geluid", zegt Blase stellig tegen mediapartner NH Nieuws.

Code Oranje vindt dat de politiek 'te veel in zichzelf gekeerd is' en wil voortaan 'de burgers centraal stellen'. Bert Blase licht toe: "Partijpolitiek staat vaak goede beslissingen in de weg. Het wordt tijd dat de politici de straat op gaan om de samenleving bij de besluitvorming te betrekken. Daar zit de kennis en kunde die wij als bestuurders nodig hebben."

In de afgelopen maanden was Blase stilletjes bezig om tientallen mensen met verschillende politieke visies en uit verschillende lagen van de bevolking bij zijn beweging aan te laten sluiten. Hij benadrukt dat Code Oranje geen politieke partij is. "Het verschil? Partijstrategie is niet leidend. We werken vanuit de inhoud en zoeken verbinding. We willen laten zien dat het anders kan dan we tot nu toe in de politiek gewend zijn", zegt Blase.

"Er is bij ons geen overkoepelend orgaan zoals een partijbestuur of -congres dat voor ons de standpunten bepaalt", aldus de Waardse burgemeester. "We delen met elkaar de overtuiging dat we onze verschillen kunnen overbruggen én dat we bij ieder vraagstuk de samenleving betrekken."

De komende weken gaat Code Oranje in gesprek met inwoners te praten over welke onderwerpen zijn belangrijk vinden en mogelijke oplossingen voor problemen. Hiermee wordt gewerkt aan een politieke agenda 'van onderop'.  Uit tal van voorbeelden in binnen- en buitenland blijkt volgens Blase dat dit goed werkt. Ook in Heerhugowaard zelf is progressie geboekt, met bijvoorbeeld de Burgertop H300.

Code Oranje doet bij de aankomende verkiezingen in ieder geval mee in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en mogelijk ook Gelderland en Overijssel. De beweging presenteert haar Noord-Hollandse kandidaten tijdens een presentatie op 5 november. De beweging wil op termijn ook meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Het hele interview met Bert Blase over Code Oranje is op NH Nieuws te zien.
Pin It
Bekeken: 3217x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/