Meer dan vier jaar intensief onderzoek, lobby- en uitzoekwerk werd vrijdag bekroond met de aanleg van het eerste stukje coöperatieve glasvezel in Veenhuizen, het buitengebied van Heerhugowaard.

Jarenlang was er geen enkele commerciële partij te vinden die het aandurfde om in het dunbevolkte, noordoostelijke deel van gemeente Heerhugowaard glasvezel aan te leggen. In en om Veenhuizen zitten veel ondernemers, waaronder melkveehouders en kwekers, die vlot internet nodig hebben voor hun bedrijfsvoering, maar het bestaande netwerk is hopeloos traag. Ook onder de bewoners was er dikwijls frustratie. Daarom hebben ze het heft in eigen handen genomen en met elkaar Coöperatie Veenglas opgericht. Deze coöperatie legt in eigen beheer een glasvezelnet voor internet, telefonie en televisie. Het grootste deel van de financiering komt uit eigen middelen.

KWS is nu bezig met de vernieuwing van de Veenhuizerweg en Kerkweg. De wegenbouwer is positief over het unieke project, maar wil geen vertraging in de strakke planning. Daarom legt de glasvezelaannemer donderdag een proeftraject om beide werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Het ‘echte’ werk start volgende week wanneer KWS aan de zijde van de Dijkweg begint met vernieuwing van de Kerkweg.

Iedere week wordt een stuk van ongeveer 700 meter afgegraven, opnieuw gefundeerd en geasfalteerd. De bekabeling loopt in dat tempo mee, terwijl er gelijktijdig ook elders in het Veenglas gebied gewerkt zal worden aan het glasvezelnet. De verwachting is dat alle werkzaamheden rond de Veenhuizer kermis (eind juli 2019) afgerond zal zijn. Volg het project op veenglas.nl.

Het hele project leek recent nog heel even op de tocht te staan, toen Heerhugowaard in zee ging met e-Fiber voor heel de gemeente. Het voelde voor Coöperatie Veenglas als een "mes in de rug", maar de initiatiefnemers hielden stand.
Pin It