Samen met het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis organiseert het Regionaal Archief in Alkmaar op zaterdag 14 november via YouTube een informatieve middag onder de noemer โ€˜Familiegeschiedenis in de buurtโ€™. Thema van de gratis livestream is het achterhalen van informatie over mensen die naar het buitenland vertrokken of juist van buiten de grens in de regio kwamen wonen.ย  Experts van het Regionaal Archief en het CBG delen tricks en wetenswaardigheden รฉn ze beantwoorden vragen.

Eerst vertelt amateurhistoricus Fred Hoek over zijn vorig jaar verschenen boek 'Geloven in een nieuwe wereld: de emigratie van zestig personen uit de kop van Noord-Holland naar de Hooge en Laage Prairie VS in 1849'. De meeste van de emigranten die Hoek beschrijft kwamen uit Krabbendam, een dorpje ten westen van Warmenhuizen.

Daarna geven de deskundigen tips bij onderzoek naar gemigreerde voorouders in de verschillende CBG-bronnen. Ook doen ze uit de doeken hoe je iets te weten kunt komen over familieleden die ooit met de Holland-Amerikalijn naar de VS zijn vertrokken.

Medewerkers van het Regionaal Archief vertellen over onderzoek naar immigranten in de (onder)trouwregisters โ€“ een belangrijke bron om de herkomst van de bewoners van steden en dorpen in de zeventiende en achttiende eeuw te achterhalen โ€“ en over de schat aan informatie die te vinden is in de oude archieven van de notarissen uit de regio. Dankzij het programma Transkribus van het Regionaal Archief zijn die beter door te zoeken. Tot is er een virtuele rondleiding door de depots van de instelling.

De virtuele bijeenkomst duurt van 13:00 tot 15:15 uur. Aanmelden gaat via: cbg.nl/actueel/alkmaar/. (foto: Regionaal Archief)
Pin It