Oplichters worden steeds creatiever op het internet. De politie waarschuwt vooral mensen die online spullen verkopen voor oplichting via Whatsapp en Tikkie, waarbij de koper zogenaamd teveel geld heeft overgemaakt en vraagt om het overschot terug te storten. Deze vorm van phishing wordt steeds vaker bij de politie gemeld.

Wat de oplichters doen is zichzelf toegang verschaffen tot de bankrekeningen van de verkoper en dan geld overboeken van de spaarrekening naar de betaalrekening. Zo lijkt het of de koper teveel heeft betaald en dan is het uiteindelijk de verkoper zelf die het "overschot" overmaakt naar de nepkoper.

EenĀ  jaar geleden waarschuwde de politie al voor Tikkie-fraude. Daarbij werd de verkoper "vanwege slechte ervaringen met aankopen die nooit worden bezorgd", gevraagd om even 1 cent over te maken, zodat de nepkoper gegevens van de verkoper heeft. De link is echter niet van Tikkie zelf, maar eentje van de oplichter die er erg op veel lijkt.

Het subtiele van de nieuwe Tikkie-fraude is dat de overboeking naar de nepkoper door het slachtoffer zelf wordt gedaan, en daardoor bij de bank niet zal opvallen als frauduleus.

De politie raadt aan om niet op linkjes van onbekenden te klikken, maar om gewoon op ouderwetse manier in te loggen op de eigen rekening. Meer op politie.nl.
Pin It