De gemeente Langedijk en gespecialiseerde bedrijven hebben afgelopen weekend het gebied gereinigd op het bedrijventerrein waar asbest is neergekomen als gevolg van de grote brand aan de Dulleweg. Dit gebied werd eerst afgezet. Het gaat om het noordelijke deel van de Westelijke Randweg, Nauertogt, Dulleweg-Middelmoot en Hornweg. Bedrijven in dit gebied hebben nadere informatie ontvangen van de gemeente.

De asbest was zaterdag neergeslagen op het perceel van de uitgebrande bedrijven zelf en parkeerplaatsen. Vooral op het parkeerterrein bij de Karwei kwam veel asbest terecht. Volgens de Veiligheidsregio is er buiten het gereinigde gebied geen gevaar voor asbest.

De zwarte rook van de brand bij de autobandenhandel was behoorlijk giftig. Bij de westenwind woei die richting het dorp en Heerhugowaard. Daarom ging zaterdag een NL-Alert uit naar de mobiele telefoons in de omgeving. In een groot gebied rond van de brand zijn deeltjes uit de rook neergekomen. Zo waren er meldingen van de Unolaan in Heerhugowaard. Volgens de Veiligheidsregio niet alleen van autobanden, maar ook bijvoorbeeld dakbedekking en isolatiemateriaal. De gemeente ruimt de grotere stukken. Wie brandresten vindt, kan deze zelf met handschoenen opruimen en in een plastic zak doen. Het kan als afval worden weggegooid.

Bij de grote brand in Broek op Langedijk zijn in totaal zes tankautospuiten en twee hoogwerkers ingezet, met tientallen brandweermannen.


Pin It