Afgelopen weekend heeft GGD Hollands Noorden de 500.000ste corona-vaccinatie gezet. Daarbij komt nog een onbekend aantal inentingen die huisartsen en zorginstellingen hebben toegediend. In Noord-Holland-Noord komen ongeveer 586.000 inwoners van 12 jaar en ouder voor vaccinatie in aanmerking. Het overgrote deel dat zich laat inenten heeft twee prikken nodig. Niet zo positief is dat een vijfde van de mensen die zich laat testen een positieve uitslag krijgt.

Met name de Delta-variant zorgt voor een enorme toename van het aantal besmettingen, en een fikse stijging van het percentage positief. Dagelijks laten zo'n 1.550 mensen zich testen. Dinsdag 13 juli was 20,2 procent positief, zo'n hoog percentage er is sinds de opening van de teststraten op 1 juni 2020 niet geweest. Het gaat net name om groepen die nog niet of onvolledig zijn gevaccineerd. Denk hierbij vooral aan jeugd en jongvolwassenen. Dit valt samen met het heropenen van kroegen en discotheken.

Eerder was er nog veel onvrede over trage testuitslagen. Volgens de GGD lijken de problemen in het verantwoordelijke laboratorium opgelost. "In principe mag iedereen die zich laat testen binnen 24 uur een testuitslag verwachten."
Pin It