Tegen de 47-jarige Wendy C. uit Heerhugowaard heeft het openbaar ministerie in hoger beroep vier maanden celstraf voorwaardelijk geëist voor het ’onthouden van goede zorg’ aan 28 honden in 2016 en 2017. De vrouw werd in 2019 door de rechtbank veroordeeld tot 100 uur taakstraf en vier maanden celstraf voorwaardelijk. Daartegen ging ze in hoger beroep, omdat zij lichamelijk en psychisch niet in staat zou zijn om een taakstraf te verrichten.

Daarin kreeg de vrouw dinsdag bij het Gerechtshof van Amsterdam gelijk. Een nieuw onderzoek bevestigde dat zij een werk- of taakstraf niet kan uitvoeren omdat bij de vrouw te veel problemen spelen.

De vrouw runde samen met haar moeder een hondenschool in Heerhugowaard. Daarnaast vingen ze honden op met gezondheidsklachten of honden die afgedankt waren. Beide vrouwen werden in december 2017 aangehouden op verdenking van het verwaarlozen van 28 honden. Die verbleven in poezenbenches in een bestelbus. Na een tip nam de politie de ernstig vervuilde honden in beslag. De honden waren er fysiek en mentaal zeer slecht aan toe. In de afgesloten bus leefden ze zonder voldoende voeding, verlichting of ventilatie. De hele bus stonk naar urine en poep. Alle honden hadden vieze vachten en lange nagels. Alle benches waren veel te klein. Sommige waren verroest, waardoor honden hun neuzen hadden opengehaald.

De vrouw was dinsdagmiddag bij de zitting bij het Gerechtshof Amsterdam niet komen opdagen. Via haar advocaat had ze laten weten het proces psychisch niet aan te kunnen. De advocaat-generaal eiste naast de voorwaardelijke celstraf, vijf jaar lang een verbod van meer dan vier honden te houden. Dat verbod had ze eerder al van de rechtbank gekregen.

De moeder van C. ging na haar veroordeling in 2019 niet in hoger beroep. Zij werd veroordeeld tot 200 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Moeder en dochter krijgen regelmatig bezoek van de politie. Volgens de laatste berichten wonen er nu vier honden bij hen thuis die allemaal goed verzorgd worden.

De uitspraak van het gerechtshof is over twee weken. (foto: politie)
Pin It