Het schiet maar niet op met het nieuwe digitale systeem voor jeugdzorgdossiers van GGD Hollands Noorden. Het 'GGiD' had er in oktober 2018 moeten zijn, maar werd door softwarebedrijf Finalist pas eind februari 2021 opgeleverd. Daarmee was de kous nog niet af. Het systeem werd getest en afgekeurd en onlangs is ook de update afgewezen, blijkt uit een memo van GGD NH. Het duurt nu zeker tot in 2022 voordat het GGiD in gebruik wordt genomen.

GGD HN wacht eigenlijk al zo'n zes jaar op een nieuw digitaal systeem. In 2015 maakte de ontwikkelaar van het landelijke systeem bekend geen nieuw contract aan te gaan om updates te leveren. En ander bedrijf werd ingeschakeld maar in 2016 werd duidelijk dat het bedrijf het systeem niet kon gaan opleveren. Een strop van 1,6 miljoen voor de GGD'en.

GGD HN en de GGD'en Twente en Regio Utrecht kwamen in actie voor een eigen systeem voor jeugdzorgdossiers, dat op termijn breder toegepast zou moeten kunnen worden. Dat 'GGiD' had er in oktober 2018 moeten zijn, maar Finalist liet tot februari 2021 op zich wachten, al is dat deels buiten de schuld van het bedrijf om; het moest inspelen op veranderde wet- en regelgeving. Nu is het GGiD dus voor de tweede keer afgewezen omdat het niet naar behoren werkt.

Volgens contract werkt Finalist kosteloos door tot het GGiD wel goed werkt. Naar verwachting neemt GGD Twente het digitale systeem in november of december in gebruikt. Daarna volgt GGD regio Utrecht. GGD HN stapt pas in 2022 over.
Pin It