Zaterdag is in Bibliotheek Alkmaar Centrum een tentoonstelling geopend met als thema Vrijheid. De tentoonstelling komt voort uit een regionale fotowedstrijd, opgezet door vier Amnesty groepen in de wijde regio. De makers van de foto's werden tijdens de opening in het zonnetje gezet. Na 25 september verhuist de expositie naar een andere locatie.

De fotowedstrijd werd in het kader van 4 en 5 mei gehouden, maar de daaraan verbonden expositie moest vanwege de coronaregels worden uitgesteld. Uit de wedstrijd kwamen elf winnaars naar voren gekomen en er was één eervolle vermelding. De twaalf foto's zijn groot afgedrukt en te zien in de bieb.

De hoogste eer ging naar de heer A. de Wit. Hij maakte de  foto 'Recht om te kiezen'. Te zien is een toegang naar een stembureau, met op de voorgrond een richtingaanwijzer. De foto is geheel zwart-wit, behalve het gele bord met daarop 'Stembureau'.

"Deze foto laat in mijn ogen één van de belangrijkste mensenrechten zien, namelijk het recht om te kiezen welke partij het land mag besturen", aldus A. de Wit. "Een mensenrecht dat zelfs in een ontwikkeld land als Amerika onder druk staat omdat daar momenteel aan zwarte mensen indirect het recht wordt ontzegd om te kunnen stemmen. Het stemrecht is een recht dat we daarom moeten koesteren."

Meer foto's zijn te zien op heerhugowaard.amnesty.nl.
Pin It