De 21-jarige M. R. uit Broek op Langedijk, die vast zit voor een gewelddadige beroving op 28 mei in Noord-Scharwoude, is naar eigen zeggen niet een van de daders van het misdrijf. Dat bracht hij maandag naar voren tijdens een zitting van de rechtbank in Haarlem waar een besluit moest worden genomen over de verlenging van zijn voorlopige hechtenis, zo meldt de Alkmaarsche Courant.

Die vrijdagavond werd een 24-jarige Langedijker beroofd bij de hoek van de Wagenweg en de Veertweg in Noord-Scharwoude. Het slachtoffer stond rond 23:50 uur aan het eind van de Wagenweg, toen hij werd gepasseerd door een tweetal op een scooter. Vijf minuten later kwam een drietal terug op diezelfde scooter. Eén van hen stapte af en zette een vuurwapen op het hoofd van het slachtoffer. "Geef je motorscooter of ik schiet je door je kop”, zo kreeg het slachtoffer te horen. Ook werd het wapen op zijn borstkas gericht. De overvallers vluchtten met de grijze Vespa en het mobieltje van het slachtoffer richting het Geestmeramambacht via de tunnel onder de N245.

Op de mobiele telefoon van R. is belastende informatie gevonden. Volgens de verdachte komt die informatie van zijn laptop, die ook bij zijn vrienden in gebruik is. R. verklaarde dat hij niet op de plek van de beroving is geweest. Op het tijdstip van de beroving was de verdachte 'zwaar stoned', zo verklaarde zijn advocaat. Het vermeende bewijs voor R.’s mogelijke betrokkenheid noemde hij ’een beetje wankel’. Hij vroeg de rechtbank het voorarrest van R. op te heffen of te schorsen, zodat hij deze week alsnog kan beginnen aan een opleiding. R. zou onder meer een enkelband kunnen krijgen om toezicht op hem te houden.

De officier van justitie was niet tegen vrijlating van de verdachte. Volgens haar zijn er door het brede pakket aan voorwaarden genoeg garanties dat R. niet opnieuw in de fout gaat. Ze vond het wel belangrijk dat de verdachte niet in de buurt zou komen van een camping in Noord-Scharwoude waar de beroving zich afspeelde. Daar hebben meerdere misdrijven plaatsgevonden, hoewel R. daarvan geen verdachte is.

De rechtbank besluit op korte termijn of R. op vrije voeten komt. Als hij blijft vastzitten, dan volgt over drie maanden opnieuw een zitting over zijn voorarrest.
Pin It