Stichting Voorschool Langedijk (SVL) heeft zaterdagochtend het college van Langedijk laten weten de faillissementsaanvraag door te zetten.

Aan deze beslissing is een traject van zeker twee jaar voorafgegaan, door directeur Ellen Stoop samengevat als: “Twee jaar lang is het gras onder onze voeten weggemaaid. Conclusie: SVL heeft geen bestaansrecht meer. Dit is haar ontnomen”.

In 2013 is al eens een fusietraject ingezet met de Stichting Kinderopvang Langedijk (SKL). Dit traject verliep prima, tot de zomervakantie. Toen kwam het bestuur van SVL er achter dat de directeur, zorgcoördinator en administratief medewerker van SVL zouden worden ontslagen en de pedagogisch medewerkers in de nieuwe organisatie een jaarcontract aangeboden zouden krijgen. Daarmee kreeg de fusie meer het karakter van een overname. 

Daar bovenop lieten gemeenteambtenaren SVL weten dat ze in 2014 helemaal geen subsidie meer zou krijgen. Dit was mogelijk voor SKL de reden om in 2013 om de stekker uit de fusie te trekken. Voor het toenmalige bestuur van SVL was daarmee de maat vol en besloten de bestuursleden ermee te stoppen. De medewerkers van SVL kwamen er echter via de fracties achter dat de mededeling van de gemeente niet juist was: SVL had in 2014 wel degelijk recht op subsidie. Binnen SVL vond daarop een bestuurswisseling plaats en SVL ontving in 2014 358.400 euro subsidie.

In 2015 was dat subsidiebedrag met 40 procent gedaald naar 215.088, waarop SVL zich specialiseerde in peuteropvang. Zo viel zij onder de wet Kinderopvang en kon zij via de werkende ouders op een andere manier inkomsten genereren om het gat van 40 procent subsidievermindering op te vangen.

Vervolgens werd opnieuw een subsidiestop aangekondigd voor SVL dat waarop nieuwe producten werden ontwikkeld om zo het hoofd boven water te houden. Zo kwam SVL met de verlengde peuteropvang, de buitenschoolse opvang (BSO) voor kleuters en bleef de opvang 52 weken open. SVL baseerde deze producten op onderzoek uit 2013 van de gemeente, waaruit bleek dat hier sterke behoefte aan was.

De relatie tussen SVL en de gemeente daalde tot onder het vriespunt door de halsstarrige houding van wethouder Financiën Jasper Nieuwenhuizen, die stelt dat “waar je niet voor betaald krijgt, je niet hoeft te leveren”. Deze redenering werd gebruikt om te onderbouwen dat SVL geen geld hoefde te krijgen om de zorgcoördinator die voor SVL werkt te bekostigen. Het wegbezuinigen van de zorgcoördinator versterkte voor SVL het gevoel dat de wethouder geen idee heeft wat zich op de vloer van een peuterspeelzaal afspeelt en hoe belangrijk deze zorg is. 

De afgelopen twee jaar is er bij SVL hard gewerkt om te voldoen aan de eisenvan de gemeente. Die lijkt SVL echter op geen enkel vlak tegemoet te willen komen, in tegenstelling tot SKL. Zo mag SVL haar gebouw op de Kastanjelaan niet terughuren na de mislukte fusie met SKL. SKL mag dit wel, en hoeft zelfs alleen nutsvoorzieningen te betalen. Verder heeft SVL 2015 geen enkele ondersteuning van de gemeente gehad om om te schakelen naar peuteropvang. SKL heeft deze stap al eerder gezet en kreeg daarvoor 150.000 euro van de gemeente. Daarbij mag SVL binnen de te ontwikkelen IKC's (Integraal Kindcentrum) geen BSO leveren omdat ze daarmee in het vaarwater van SKL zit, terwijl SKL wel een peuteracademie mag beginnen. 

Een van de redenen dat SVL in maart haar faillissement zal aanvragen is dat SVL nooit reserves heeft kunnen opbouwen. In het verleden behaalde positieve resultaten moesten altijd in de gemeentekas terug worden gestort.

Eind februari reageerden Langedijker ouders al met verontwaardiging op het bericht van SVL dat ze zich gedwongen voelden om een faillissement aan te vragen omdat SVL geen bestaansrecht meer zou hebben. Tijdens de forumvergadering op 8 maart gaven ouders en hun kinderen massaal gehoor aan de oproep om aanwezig te zijn. Verantwoordelijk wethouder Jasper Nieuwenhuizen was tijdens deze vergadering met vakantie, dus in zijn plaats sprak wethouder Bert Fintelman de verontwaardigde menigte toe. Hij sprak voornamelijk bestuurlijk verantwoorde taal en wilde geen enkele toezegging geven, behalve dat hij "zich sterk maakt voor continuïteit van goede kinderopvang in Langedijk". 

Het college stelt de beslissing van SVL om een faillissement aan te vragen te betreuren en beraadt zich maandag op de ontstane situatie. 

Pin It
Bekeken: 4498x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/