Donderdag debatteerde de gemeenteraad van Heerhugowaard over de Voorjaarsnota 2016. Maar veel viel er niet te debatteren, want vrijwel alle partijen waren zeer te spreken over de nota. Zo begon CDA-fractievoorzitter Jolanda van Ling de inbreng van het CDA met een compliment aan de ambtenaren voor de goede leesbaarheid ban de Voorjaarsnota. Ook was er vanuit het CDA “alle lof voor Leo Dickhoff”.

Heerhugowaard sluit 2015 af met een positief saldo van 25 miljoen. Er zijn drie uitvoeringsprojecten waaraan het college hoge prioriteit wil geven, namelijk het aanleggen van een spoortunnel onder de Zuidtangent aanleggen, het bouwen van een nieuw Huygens College bouwen, en het renoveren van de Middenweg-Zuid tussen Intratuin en de Reuzenpandasingel.

Er werden nog enkele moties en amendementen ingediend als aanvulling op de Voorjaarsnota. Zo werd een motie van de PvdA unaniem aangenomen waarin de partij vroeg om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking met behulp van de app ‘Ongehinderd’ te verbeteren.

D66 diende samen met ChristenUnie, Burgerbelang en Lijst Jongejan een motie in om geld dat beschikbaar is gesteld om arbeidsbeperkte jongeren een betere kans op de arbeidsmarkt te geven ook daadwerkelijk daaraan te besteden.

Ook had D66 een eigen motie, om de Tweede Kamer te vragen vaart te zetten achter de wet tegen het doorbelasten van precario, omdat de inwoners en ondernemers van Heerhugowaard indirect worden geconfronteerd met kostenstijgingen. Precariobelasting is de belasting op ondergrondse kabels en leidingen die nutsbedrijven aan een gemeente moeten betalen. Die nutsbedrijven rekenen die belasting weer door aan hun klanten. D66-fractievoorzitter Michael Feelders: “Onze steun gaat niet uit naar al die gemeenten die het nodig vinden om precario op nutswerken te heffen.” Mogelijk werd daarmee gedoeld op buurgemeenten Langedijk en Alkmaar. Langedijk heeft immers een half jaar geleden  precario willen invoeren, maar dat was waarschijnlijk net te laat om nog binnen de afbouwregeling te vallen die minister Plasterk wil doorvoeren. Alkmaar is momenteel verwikkeld in een juridische strijd met netbeheerder Liander.

Pin It
Bekeken: 3706x
https://ee.itk.ac.id/data/