De jeugdagenten van Politie Alkmaar - Duinstreek waarschuwen dat lachgas sinds 1 januari op lijst II van de Opiumwet staat. Daarmee staat het nu te boek als softdrug. Met het nieuwe label is het onder andere verboden geworden om (zonder toestemming van de overheid) lachgas te vervoeren, te verkopen of in bezit te hebben.

Recreatief gebruik van lachgas kan allerlei schadelijke gevolgen hebben, van mild tot ernstig en onherstelbaar. Bovendien is het gevaarlijk in het verkeer. In 2020 waren er ruim 4.500 verkeersovertredingen en incidenten waarbij lachgas in het spel was, waaronder ruim 700 aanrijdingen. Daarvan hadden er 25 een dodelijke afloop.

Voorheen waren de verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas niet zomaar strafbaar. Het enige dat gold was dat verkopers via de Warenwet verantwoordelijk waren voor de veiligheid van het product en dat 'oneigenlijk' gebruik volgens de Geneesmiddelenwet verboden was. Met het label 'softdrug' hebben politie en justitie meer handvatten gekregen voor preventie en repressie.
Pin It
Bekeken: 1436x