Als het aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, gaat het bedrijf meer en langer gaswinnen uit gasveld Middelie. Het veld dat zich uitstrekt over de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Koggenland, Alkmaar en Dijk en Waard biedt volgens de NAM genoeg mogelijkheden tot in ieder geval tot 2039. De provincie en alle betrokken gemeenten reageren negatief op de plannen. Behalve Alkmaar en Dijk en Waard: zij zien geen risico's, maar juist kansen.

Wie aan gasvelden denkt, denkt waarschijnlijk al gauw aan Groningen of een willekeurig land in het Midden-Oosten. Maar ook dichter bij huis wordt gas gewonnen. Vlak langs de A7 in Noordbeemster is een productielocatie. Het gasveld loopt grofweg van Middelie tot Heerhugowaard en ligt grotendeels in de Beemster. Al sinds de jaren zestig wordt daar gas gewonnen. Het veld bevatte oorspronkelijk zo'n elf kubieke meter gas en is daarmee relatief klein. Ter vergelijking: het Groninger gasveld bevatte in eerste instantie 2.800 miljard kubieke meter gas.

De NAM mag gasveld Middelie tot 2029 gebruiken en vraagt nu om een verlenging tot 2039. Ook wil de maatschappij meer gas gaan winnen. En wat de gemeente Alkmaar betreft moet dat kunnen. "Maar we willen wel op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen als gevolg van de gaswinning", vertelt een woordvoerster aan Streekstad Centraal. Ook Dijk en Waard stelt dat hogere productie in het gasveld mogelijk is, omdat dat veilig en verantwoord kan. "Gaswinning uit kleine velden maakt ons minder afhankelijk van andere landen", zegt het college. Maar: "Als we doorgaan met de gaswinning, is dat wel in strijd met de energietransitie."

Het is bijna dag en nacht verschil met de reacties van andere gemeenten op het plan van de NAM. In vooral de afgelopen dertig jaar werden meerdere aardbevingen gemeten in onder meer Alkmaar, Purmerend en Kwadijk, maar ook vijf jaar geleden nog in Warder. Met de aardbevingen in het achterhoofd, vinden de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam en Koggenland het voorstel onverantwoord. Edam-Volendam (waar het dorp Warder in ligt) reageert het felst: "Na de aardbeving hebben we met verschillende partijen gesproken, maar dat kunnen we helemaal niet terugzien in deze plannen."

Wat de provincie Noord-Holland betreft gaat het plan om meer uit de gasbel te halen ook niet door. En dat is niet vanwege de mogelijke risico's, maar door een ander project wat in hetzelfde gebied loopt. "Er wordt daar ook onderzoek gedaan naar aardwarmte", schrijft Gedeputeerde Staten in een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. "We weten niet wat de gevolgen van beide projecten voor de omgeving zijn."

Ook is het winningsplan van de NAM niet volledig, stelt Noord-Holland. "In onze ogen is het onvolledig en niet leesbaar. Reden om op dit moment negatief te adviseren." De provincie wil alle besluitvorming opschorten totdat meer duidelijk wordt over de risico's van bodemdaling in de omgeving.
Pin It
Bekeken: 4083x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/