De gemeente Dijk en Waard onderzoekt of de DijkenwaardPas in de toekomst voor alle inwoners beschikbaar kan komen. Dat meldt het college na vragen van BVNL. Met tegoeden van de DijkenwaardPas is het mogelijk om onder andere te betalen bij sportverenigingen en culturele instellingen. De pas is er nu alleen voor mensen met een minimuminkomen en volgens BVNL stigmatiseert dat deze groep mensen.

"Gezien het coalitieakkoord met de mooie woorden 'iedereen doet ertoe' en 'iedere inwoner doet mee naar vermogen', zou het een voor de hand liggende keuze zijn om de pas voor iedereen beschikbaar te stellen." De fractie vindt dat de DijkenwaardPas een goede manier is om lokale ondernemers te ondersteunen, maar ook de inwoners met kortingen en gratis uitjes. "Wij denken dat 15 euro op jaarbasis een redelijk en haalbaar bedrag is voor de aanschaf van de DijkenwaardPas voor inwoners die niet onder de minima vallen. Daarnaast zal eventuele schaamte ook wegvallen, omdat de pas door iedere inwoner gebruikt kan worden en er ook geen stigmatisering meer is."

Maar dat de pas leidt tot stigmatisering vindt het college niet. De pas is er juist om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, benadrukt het lokale bestuur. Wel is de gemeente aan het onderzoeken of de pas breder beschikbaar kan komen en onder welke voorwaarden. "We voeren gesprekken met aanbieders van passen in andere gemeenten. We willen weten wat hun ervaringen zijn bij een pas voor alle inwoners." Het college verwacht na het zomerreces duidelijkheid te geven over de uitkomsten van het onderzoek.


De DijkenwaardPas is de opvolger van de Huygenpas in Heerhugowaard en de Langedijker Meedoenpas. Op de kaart staan diverse tegoeden, variërende van 85 tot 300 euro. Maar relatief weinig inwoners maken gebruik van de pas. "We kunnen als gemeente veel doen om mensen met geldzorgen te helpen, maar op de een of andere manier krijgen we nog weinig Dijk en Waarders bij de loketten", vertelde wethouder Armoedebeleid Gerard Rep vorige maand tegen Dijk en Waard Centraal.

"Je zou kunnen zeggen dat weinig mensen hulp nodig hebben, maar daar geloof ik niet in. Er is schaamte, waardoor mensen zich niet durven te melden en ook niet uit te sluiten valt een wantrouwen richting de overheid."


Pin It
Bekeken: 1330x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/