Iedereen Heerhugowaard kent La Brocca bij Middenwaard vast wel. Inclusief de twee eigenaren. Maar na 40 jaar hebben Dario en Giulio Marongiu hun Ristorante Pizzeria donderdag verkocht en zijn ze met pensioen. "Ik ga genieten van de kleinkinderen", kijkt Dario (68) vooruit. "Golfen en reizen",  zegt Giulio (66).

Dario kwam op zijn 20e vanuit Italië naar Nederland vanwege een blonde vrouw. Hij lacht om hoe cliché het is. "Ik kom alleen voor blonde vrouwen!" Zijn broer Giulio bezocht hem twee jaar later een keer samen met een vriend en besloot ook te emigreren. "Ik kwam toevallig langs, voor een week, en toen ben ik blijven hangen."

Ze deden van onderaf ervaring op. "Borden wassen,  achter de bar staan en bedienen. Dat is het begin hè. En dan ga je kijken kijken kijken, en zelf ook een beetje mee puzzelen", vertelt Giulio. En toen kwam een restaurant te koop te staan aan de Middenweg 249 (later Miller's). Ze waagden de sprong en namen het over. "Als een ander het kan, dan kunnen wij het ook'", zegt Dario. "Doen we! Proberen we gewoon!"

"Gewoon even aanpoten hè", beschrijft Giulio de eerste jaren. "Als je begrijpt hoe het werkt, dan moet je gewoon verder gaan. Dan word je gevorderd". "Soms gaat het fout", springt Dario in. De wijsheid hadden ze niet meteen in pacht, erkennen ze. "Tuurlijk, ieder dag wat te leren."

Via een aantal klanten kregen de broers de kans om uit te breiden en te verhuizen naar een mooie stek naast de bioscoop. Door de jaren heen kwamen er zaken bij zoals bezorging, internet en pinnen, maar aan hun aanpak veranderde eigenlijk nooit wat. "Als je de mensen goed behandelt, dan blijven ze komen en dan bedank je gewoon", vertelt Giulio. Ze zijn alle klanten door de jaren heen dankbaar. "Zonder hun was het geen 40 jaar geworden."

De moeilijkste tijd was de coronacrisis, al waren er wel meer slechtere tijden. "Dat is, weet je, daar ga je voor vechten", zegt Giulio. Dario vult aan: "Zo'n tijd als een recessie, dan word je wakker en je schrikt. Dan moet je vechten, boem." Nu merken ze niets meer van corona, behalve misschien dat mensen vaker komen zonder te reserveren. En is er verder nog wat veranderd door de 40 jaren heen? "Dat mensen soms een beetje ongeduldig zijn", lacht Giulio.

De gebroeders Marongiu dachten nooit eerder aan stoppen. "Nee, maar nu wel. We hebben altijd motivatie gehad. Zo lang het bedrijf goed gaat, je hebt goed personeel, je hebt zelf 200 procent inzet dan ga je gewoon door." Giulio's oudere broer: "Je moet ook zelf zorgen dat de zaak gezond blijft. Doe je dat niet, ja dan ben je klaar."

En nu? Giulio: "En nu zijn we gewoon in die leeftijd hè. We zijn geen achttien meer. Ik ben 66, hij is 68. We willen hier niet doodgaan". "We geven het door aan een nieuwe generatie", voegt Dario toe. Op de vraag wat ze gaan doen zegt hij: "Blonde vrouwen". Guilio richt zich meer op golven en reizen. "Ik ga genieten van de kleinkinderen. Ik heb daar niet echt van kunnen genieten, ik was alleen maar aan het werk." Giulio knikt. "Om en om hadden we een dagje vrij, maar wel zeven dagen per week open hè."

De nieuwe eigenaar is Roberto. Hij runt La Brocca samen met zijn 21-jarige zoon Christian. Zijn jongere zoon Dalibor is een goed voetballer, maar kan tussendoor ook helpen. "Een nieuwe uitdaging, en een toekomst voor de kinderen", zo ziet Roberto het. Hij komt zelf uit het toerisme en was hoofdvertegenwoordiger van TUI Nederland. Christian werkte eerder in de horeca, en bouwde online een zakennetwerk, dat hij naar het restaurant wil brengen. De jonge ondernemer draait inmiddels een maandje mee. "Wat zij kunnen, kunnen wij ook", zegt hij  in navolging van Dario en Giulio. "Kijk ja zie je!"

Wie La Brocca fijn vindt zoals het is hoeft niet te vrezen. Roberto: "Wij proberen het zo te houden. Hetzelfde gevoel. De klanten zijn hier gewend. En dan proberen we het gewoon, indien mogelijk, kwalitatief nog wat beter te maken. We gaan ons best doen om de klanten tevreden te houden."
Pin It
Bekeken: 8884x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/