'Wij zoeken mensen', het is een tekst die de laatste tijd op veel plaatsen te lezen valt. Op een vrachtwagen, het raam bij de snackbar of bijvoorbeeld naast het rek met tandenborstels in de plaatselijke supermarkt. Noem een beroepsgroep en er is wel een tekort aan werknemers. De afgelopen jaren zijn veel mensen van baan gewisseld, maar vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is het vinden van nieuwe collega's geen makkelijke zoektocht. En dat merken ze ook bij de Vereniging Podiumtechnologie (VPT). Zaterdag openen tal van theaters, technische bedrijven en evenementenlocaties hun deuren om mensen te interesseren in het vak. Zo ook Cool kunst en cultuur. Maar dat wil nog niet helemaal lukken; voor de Podiumtechniekdag in Heerhugowaard heeft nog niemand zich aangemeld.

"En dat is jammer", zegt Rob Scheeren hoofd techniek bij theater Cool. Het is vrijdagmiddag als Dijk en Waard Centraal spreekt met de West-Fries. "Vanuit de vereniging is de Podiumtechniekdag geïnitieerd om jonge mensen het vak te laten zien. Ik vind dat een goed initiatief, want nieuwe collega's zijn hard nodig. Een behoorlijke uitloop was er tijdens corona en de afgelopen jaren is er maar weinig aanwas." Als theatertechnicus regel je de ene avond het licht voor een bekende cabaretier en de volgende dag ben je verantwoordelijk voor het geluid bij een congres. Je ontmoet niet alleen veel verschillende mensen, maar bent ook nog eens afwisselend bezig, vertelt Scheeren. "Ik denk altijd maar zo: je hoeft niet drie à vier uur op je knieën straten te maken. En ja het is af en toe hard werken op tijden dat andere mensen vrij zijn, maar het is zo'n mooi vak."

Wie trouwens denkt dat Cool meedoet aan de Podiumtechniekdag om veel nieuwe collega's te verwelkomen, heeft het mis. De techniekafdeling van het theater heeft slechts één openstaande vacature. "We zijn alleen op zoek naar een nieuwe technicus, want de oude heeft besloten om na zeventien jaar toch wat anders te gaan doen. Helaas moeten we hem gaan missen, maar hij is echt toe aan een nieuwe uitdaging." Het is volgens Scheeren het bewijs dat Cool een fijne werkplek is. "Zeventien jaar is niet niks. We hebben een vast clubje en ook veel stagiairs die blijven hangen."

Dat er wellicht ook op de valreep geen aanmeldingen komen voor de Podiumtechniekdag is voor Scheeren dan ook niet een heel groot probleem. "Maar voor de beroepsgroep zou het natuurlijk mooier zijn als hier heel veel mensen over de vloer zouden komen. Geïnteresseerden kunnen zich trouwens ook nu nog aanmelden. Ze krijgen een rondleiding door het theater en ziet wat er allemaal bij komt kijken. De stappen voordat het zaallicht wordt gedoofd, zeg maar."

Aanmelden voor de Podiumtechniekdag kan bij Rob Scheeren via zijn e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pin It
Bekeken: 1652x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/