In afwachting van een landelijk messenverbod voor minderjarigen gaat Dijk en Waard geen verbod instellen. De afgelopen tijd is dat bijvoorbeeld wel gebeurd in Hoorn, Zaanstad en Den Helder. Hoewel ook in Dijk en Waard de messenproblematiek toeneemt, gaat het gemeentebestuur voorlopig geen maatregelen treffen. "De omvang van het messenprobleem is relatief beperkt en niet te vergelijken met de problematiek in grote steden."

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat steeds meer jongeren messen hebben. Ze lopen standaard met het puntige voorwerp op zak of nemen er een mee als ze een afspraak hebben. Het is voor raadslid Karin van der Vliet van Lokaal Dijk en Waard (LDW) een doorn in het oog. "Onlangs was ik aanwezig bij gastlessen van de raad op middelbare scholen. In gesprekken kwam naar voren dat veel jongeren zich zorgen maken, omdat steeds meer leeftijdsgenoten messen bij zich hebben." Het raadslid drong aan op maatregelen.

Maar die gaat het college niet nemen. In een reactie laat het bestuur weten dat 'zorgelijke signalen altijd direct worden opgepakt in samenwerking met ketenpartners' en dat 'de lijnen kort zijn en er wordt opgeschaald als dat nodig is'. Want zo stellen de burgemeester en wethouders: "Handhaving is geen oplossing voor het onderliggende probleem. We willen voorkomen dat jongeren de noodzaak voelen om met een mes de straat op te gaan."

Het dragen van mensen is voor minderjarigen nu al in veel gevallen verboden, maar de wet daarover is niet duidelijk. Zo mogen jongeren nu bijvoorbeeld wel een opvouwbaar zakmes of een keukenmes van maximaal 28 centimeter met één snijkant bij zich hebben. Het kabinet wil daarom de wet aanscherpen, maar dat gaat nog even duren. Of de gemeente Dijk en Waard in de tussentijd de gemeentelijke regeling - de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) - wil aanpassen? Het college reageert terughoudend: "De raad gaat uiteindelijk over aanpassingen in de APV, maar wij zien daar op dit moment geen aanleiding voor. Andere regels geven nu al mogelijkheden om op te treden tegen messen of andere voorwerpen. Een extra APV-artikel zou daarom met name symbolisch van aard zijn."
Pin It
Bekeken: 1521x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/