En we gaan nog even door. Dat moesten een aantal raadsleden woensdag hebben gedacht tijdens de raadsvergadering. Want hoewel vorige week al uitgebreid werd gesproken over het nieuwbouwplan voor ongeveer 341 woningen in De Scheg, groeide het project ook woensdagavond uit tot een lange discussie. En voor politieke junkies was het om van te smullen. Want niet alleen een aantal ordevoorstellen, meerdere schorsingen en vele interrupties kwamen voorbij, ook werd een hoofdelijke stemming gedaan.

Het nieuwbouwproject tussen de N242 en het spoor leverde vorige week al genoeg gespreksstof op. Een van de heikele punten was toen de geluidsnorm. Er is meer omgevingsgeluid op De Scheg dan eigenlijk mag rond een nieuwbouwlocatie. Boven de 55 decibel is een speciale ontheffing nodig, bij dit project gaat het om 65 decibel. "Wat als er meer treinen gaan rijden of de provinciale weg een dubbele rijstrook krijgt? Moeten we hiermee instemmen als we weten dat deze wijk over een aantal jaar wellicht niet meer leefbaar zou zijn?", vroeg raadslid Ben Hoejenbos van de VVD zich toen af. En aan het begin van de discussie van woensdagavond kwam wethouder Nils Langedijk daarop terug: "Bij de geluidsberekeningen van de weg en spoorbaan is tien jaar vooruit gekeken", zei Langedijk. Het was deze opmerking waardoor Hoejenbos in stemming bracht om het onderwerp naar september te verschuiven, maar de meeste partijen wilde het toch op de agenda houden. En dus werd gesproken over het nieuwbouwplan. "We vinden dat er eerst iets moet gebeuren aan de N242", zei fractievoorzitter Rob Lute van Forum voor Democratie (FvD). Meer raadsleden vreesden dat de nieuwbouwplannen gevolgen zouden hebben voor de infrastructuur: want wat als we de provinciale weg willen verdubbelen? Raadslid Mike Walter van het CDA woog de belangen tegen elkaar af. "345 woningen is een mooi aantal, maar aan de andere kant is het leefklimaat en de ontsluiting slecht." Petra Feenstra van Lijst Feenstra benadrukte: "Bouwen is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat het goed gebeurt."

Ook klonken er tijdens de politieke avond positieve geluiden over het plan. En vaak niet zonder onbegrip naar de kritische fracties. Raadslid Annelies Kloosterboer van Lokaal Dijk en Waard (LDW) verwees naar het voortraject. "Waarom heeft toen niemand raadsvragen gesteld? Er zijn twee drukbezochte inloopavonden geweest met veel enthousiaste mensen." Ook fractievoorzitter Joke Ruitenbeek van Senioren Dijk en Waard (SDW) wilde zo snel mogelijk woningen op De Scheg. Raadslid Ben Hoejenbos van VVD stelde vragen over de geluidsbelasting en de eventuele gezondheidsrisico's van het fijnstof, maar daar ging Ruitenbeek niet op in. "Het is belangrijk dat we gaan bouwen. We voldoen aan de normen, dus ik zeg: we gaan starten." Raadslid Jan van der Starre van Authentiek Dijk en Waard vroeg aan Ruitenbeek wat de gevolgen zijn voor het verbeteren van knelpunt N242. "Werken en wonen zijn super belangrijk", benadrukte hij. Verwijzend naar het coalitieakkoord van SDW en de andere coalitiepartners. Ruitenbeek: "De N242 is al een heel oud probleem. Ook ondernemers weten dat en die hadden ook eerder aan de bel kunnen trekken. Woningen zijn urgenter."

Uiteindelijk werd het nieuwbouwplan aangenomen met negentien stemmen voor en vijftien tegen. Naar verwachting start de bouw volgend jaar, maar eerst krijgen inwoners en ondernemers de mogelijkheid om te reageren op het project.
Pin It
Bekeken: 1228x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/