De liefde voor een stad of dorp wordt vaak bezongen in een lied of gedicht. Denk aan Kenny B en zijn voorliefde voor Parijs, 'Oh Oh Den Haag' van Harry Jekkers of bijvoorbeeld Danny de Munk en zijn Amsterdamse roots. Ook Dijk en Waard heeft nu een eigen tekst. Titia de Vries- Jansen schreef het gedicht en droeg het recent voor aan burgemeester Maarten Poorter.

"Ik had eerder een gedicht gemaakt, maar dat ging alleen nog over Heerhugowaard", vertelt Titia de Vries- Jansen aan Dijk en Waard Centraal. De Heerhugowaardse heeft verschillende dichtbundels geschreven. Meer dan vijftien jaar geleden presenteerde ze het gedicht 'Stad van de Zon' aan de destijdse burgemeester Han ter Heegde. " Het was een geschiedenis van het dorpse Heerhugowaard dat uitgroeit naar een stad. Hij was daar heel blij mee." Maar daar was nog niet de Dijk en Waardse historie in meegenomen. Burgemeester Maarten Poorter vroeg de schrijfster om het gedicht uit te breiden. En dus ging de Heerhugowaardse aan de slag. "Ik moest veel opzoeken en het heeft me dan ook veel tijd gekost." Maar het resultaat is er ook naar: een gedicht van tientallen regels over de geschiedenis van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. "Het heet 'Het samengaan van de gemeente'. Eerder heb ik het al voorgedragen in Wijkcentrum De Horst."

Zeg je Titia de Vries, dan zeg je eigenlijk ook vrijwilligerswerk. De Vries is in het verleden onder meer betrokken geweest bij de oprichting van Service Plus, dat tegenwoordig Wonen Plus Welzijn heeft, en volleybalvereniging Rood-Wit, die na de fusie met Zuidwester bekend staat als Ardea. Ook zat ze jarenlang in het Nederlandse handbalteam. Tot op de dag van vandaag doet ze vrijwilligerswerk bij de bibliotheek en Wijkcentrum De Horst. Burgemeester Poorter verraste haar in april met een van de laatste Zilveren Reigers. "Dit is toch leuk om mee te maken. Op mijn leeftijd nog deze waardering. Dat vind ik erg bijzonder", zei ze over de gemeentelijke onderscheiding.

Terug naar de voordracht van het Dijk en Waardse gedicht. Dat gebeurde trouwens in Dorpshuis De Geist in Sint Pancras. "Ik ben hier eerlijk gezegd nog nooit geweest", biechtte De Vries op aan de burgemeester. Hij luisterde aandachtig naar de voordracht en was blij met de tekst. "Dit is heel mooi, Titia. De geschiedenis van de gemeente in een notendop." Wat Dijk en Waard precies gaat doen met het gedicht is niet duidelijk. Volgens een gemeentewoordvoerder wordt daar nog naar gekeken.
Pin It
Bekeken: 1091x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/