Door het natte weer van de afgelopen weken kunnen aardappeltelers niet goed oogsten. Vooral telers in de Schermer en de Purmer zijn de dupe, meldt LTO Noord. Volgens de boeren belangenvereniging  gaan telers, ook van andere rooigewassen, een groot deel van hun beoogde winst mislopen. "Het enige wat we kunnen doen, is afwachten en hopen dat het droog wordt de komende twee weken."

Na een zeiknatte periode is het waterpeil in de boezems weer op peil, maar het duurt altijd even voor het grondwater ook echt zakt. Het regent nu minder, maar dat vult het grondwater wel telkens weer een beetje aan. Streekstad Centraal belichtte de problemen voor bollenboeren al, maar aardappeltelers staan er zo niet nog slechter voor. "We kunnen de aardappelen die nog in de grond zitten niet rooien", vertelt Klaas Schenk woordvoerder 'Bodem & Water' bij LTO Noord, en zelf ook akkerbouwer, aan mediapartner NH Nieuws.

Aardappelen die wel zijn geoogst zijn nog wel eens van mindere kwaliteit. En als er rotte aardappelen dan moeten die er handmatig worden verwijderd zodat ze andere aardappelen niet kunnen aantasten. Een hoop werk. Dan zijn er nog de ganzen die aardappelplanten wel smakelijk vinden. Oh, en dan is het nog zo dat consumptieaardappelen later worden geoogst. En daarvan worden er veel geteeld in de Schermer.

Dit jaar moesten aardappels sowieso later geoogst worden door het eveneens natte voorjaar. "We hebben drie weken later dan gedacht kunnen planten, waardoor het oogsten ook opschuift", aldus Klaas Schenk. En een aardappel heeft wel 120 tot 130 dagen nodig om tot wasdom te komen."

Dat de aardappelen niet gerooid kunnen worden, heeft grote gevolgen voor de opbrengst, aangezien een hectare aardappels goed is voor 12.000 tot 15.000 euro. "We hebben maar één oogst per jaar; daar moeten we het mee doen. Dat is het mooie van boer zijn, maar kan ook de bottleneck zijn."

Niet alleen aardappels rotten in de grond, vervolgt Schenk. "Eigenlijk alle rooigewassen, waar je de grond voor in moet om ze te kunnen rooien, ondervinden grote problemen door de regen. Denk aan peen en suikerbieten bijvoorbeeld."

Met geulen kan het water wat sneller naar de sloten worden afgevoerd, maar veel meer dan dat kunnen akkerbouwers niet doen. "Hopen dat het droog wordt de komende twee weken." (foto: Pexels)
Pin It
Bekeken: 1011x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/