Dijk en Waard heeft afgelopen jaar haar 90.000ste inwoner verwelkomd. Daarmee is de fusiegemeente van Heerhugowaard en Langedijk hard op weg om de honderdduizendste inwoner in te schrijven. "Het is sneller gegaan dan we dachten. Maar ja, we bouwen ook veel huizen", reageert burgemeester Maarten Poorter.

En inderdaad. Wie een kijkje op onze Streekstad Centraal-website neemt, ziet geregeld berichten voorbijkomen over nieuwbouwprojecten. 'Na tien jaar is nieuwbouwwijk Westerdel bijna afgerond: nog 22 huizen te gaan'. De derde en laatste fase van project Meerlant zal zestien vrijstaande woningen en zes rijwoningen tellen.

Er zijn meer gelijksoortige nieuwsberichten. Woningbouw op de hoek van de Zuidtangent en Westtangent, de verwachte uitbreiding van De Klamp - de lijst is spreekwoordelijk eindeloos. (Tekst gaat verder onder de foto)

Aan de Gildestraat in Heerhugowaard komen drie appartementencomplexen. In totaal 343 woningen.


Het inwoneraantal van Dijk en Waard, dat is meer dan alleen statistiek. Voor de gemeente hangt veel af van de hoeveelheid inwoners. Neem bijvoorbeeld de kleinste gemeente van Nederland: Schiermonnikoog. Omdat daar ruim 980 mensen wonen, zijn er minder gemeenteraadsleden, is het ambtenarenapparaat kleiner en krijgt de burgemeester minder loon.

Veel van de verschillen worden verduidelijkt in schalen. Zo valt Dijk en Waard met 90.934 mensen in een schaal tot 100.000 inwoners. Wanneer er ook maar één Dijk en Waarder meer is zal het salaris van de burgemeester verhoogd worden. Ook komen er dan twee zetels bij in de gemeenteraad. (Tekst gaat verder onder de foto)

In tegenstelling tot asielzoekers, tellen Oekraïners en statushouders wél mee in het inwoneraantal van Dijk en Waard.


De verwachting is dat Dijk en Waard rond 2048 de grens van 100.000 inwoners bereikt. Maar met het huidige tempo van bijna tweeduizend nieuwe Dijk en Waarders per jaar, kan dat ook sneller gaan. "Het is geen doel, maar er zijn wel zoveel groepen die we nu niet kunnen huisvesten", benadrukt Poorter.
Pin It
Bekeken: 847x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/