Binnen een paar jaar moeten op De Scheg meer dan driehonderd woningen gebouwd worden. Wethouder Nils Langedijk heeft woensdag samen met BPD Ontwikkeling twee borden onthuld bij nieuwbouwlocatie Vaanpark. Want dat is de nieuwe naam van De Scheg. Veel politieke partijen hebben vraagtekens bij de nieuwbouwplannen tussen de N242 en het spoor. Raadslid Ben Hoejenbos (VVD) was tijdens de politieke avond het meest uitgesproken: "Dit is de minst aantrekkelijke wijk van Dijk en Waard. Weinig groen en de geluidsbelasting is ook een heikel punt", zei hij.

De nieuwe woonwijk zal ruimte bieden aan 343 twee- en driekamerappartementen. De woningen variëren in oppervlakte van vijftig tot zeventig vierkante meter. De drie gebouwen, ‘de Linde’, ‘de Eik’ en ‘de Olm’, zijn vernoemd naar drie boomsoorten die in het nieuwe gebied worden geplant. "We maken serieus werk van het vergroten van de woningvoorraad", benadrukt wethouder Langedijk. De gebouwen worden ontworpen rond binnentuinen. De architectuur wordt modern en strak. "De ambitie is om de komende jaren samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars duizenden vooral betaalbare huizen te bouwen." (Tekst gaat verder onder de foto)

Wethouder Nils Langedijk staat trots bij het bouwbord. Op deze plek verrijzen de komende jaren honderden woningen. (Beeld: BPD Ontwikkeling)


Toch is er ook kritiek op het plan. Het nieuwbouwproject bevindt zich tussen de N242 en het spoor. Zo is er op De Scheg meer omgevingsgeluid dan eigenlijk mag rond een nieuwbouwlocatie. Boven de 55 decibel is een speciale ontheffing nodig, bij dit project gaat het om 65 decibel. Daarnaast hangen ook de verwachte aanpassingen van de N242 boven de markt. "We vinden dat er eerst iets moet gebeuren aan de provinciale weg", zei fractievoorzitter Rob Lute van Forum voor Democratie (FvD). Meer raadsleden vrezen dat de nieuwbouwplannen gevolgen zullen hebben voor de infrastructuur: want wat als de provinciale weg bijvoorbeeld verdubbeld gaat worden?

We schreven al eerder: de N242 is inmiddels een beruchte provinciale weg aan het worden. Dagelijkse files, wekelijkse ongelukken en niet te vergeten de vrachtwagens die tegen de spoorbrug rijden. Raadslid Mike Walter van het CDA woog de belangen tegen elkaar af. "345 woningen is een mooi aantal, maar aan de andere kant is het leefklimaat en de ontsluiting slecht." Petra Feenstra van Lijst Feenstra benadrukte: "Bouwen is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat het goed gebeurt." (Tekst gaat verder onder de foto)

Een onderzoek leverde een reeks maatregelen op om de N242 veiliger te maken.


Tot zover de kritiek over de nieuwbouwwijk, want er waren tijdens de verschillende vergaderingen ook positieve geluiden te horen over de bouwplannen. Anders zou het project immers niet uitgevoerd worden. Wethouder Langedijk: "De nieuwe woningen in Vaanpark passen bij verschillende woonwensen en zijn er straks in diverse types en prijsklassen. Dat is goed voor het woningaanbod en voor mensen die een passende woning zoeken in de nabijheid van het station.”

Naar verwachting start de verkoop van de huizen nog dit voorjaar. De eerste heipalen gaan waarschijnlijk eind 2024 de grond in. (Beeld: BPD Ontwikkeling)
Pin It
Bekeken: 2406x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/