Mbo'ers uit de regio hebben goed gepresteerd tijdens de landelijke 'Skills The Finals' in de Brabanthallen in Den Bosch. Stan Baltus uit Limmen werd, tot zijn eigen verrassing, tweede in de discipline Bouwtimmeren.

Molenaar Stan Baltus had niet verwacht zilver te winnen tijdens het NK voor mbo'ers. NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal, maakte vooraf een reportage over hem en feliciteerde hem achteraf met zijn tweede plaats. "Het is bijzonder om meegedaan te hebben. De grootste prijs is alles wat ik geleerd heb de afgelopen tijd, dat is onwijs veel kennis", reageert de 17-jarige student aan Horizon College in Heerhugowaard.

In november kreeg hij te horen dat hij een van de acht finalisten in de discipline bouwtimmeren was en sindsdien heeft hij heel veel geoefend en geleerd. De opdracht in die finale was het maken van een kapconstructie. "Zo'n kapconstructie maak je aan de hand van een tekening op ware grootte. Hoewel de constructie zelf er nu niet eens zo spectaculair uitziet, maar het zijn allemaal moeilijke hoeken. Het timmeren lukt me wel, maar het voorwerk is heel lastig. Van de acht stonden er uiteindelijk maar vier in elkaar. Ik had mijn werk precies een paar minuten voor de tijd op was af." (tekst loopt verder onder de foto)

Stan poseert bij zijn eigen molen De Mol in Limmen. (foto: NH Media)


Het maken van complexe verbindingen komt goed van pas bij de restauratie van zijn molen. Stan kreeg De Mol toen de eigenaresse overleed. Hij kende haar al vanaf zijn zesde, toen hij uit fascinatie voor molens eens kwam kijken. Toen hij de kleine molen kreeg, was er wel heel wat nodig om deze weer in volle glorie te laten draaien, maar hij vindt het prachtig om aan De Mol te werken.

"Ik wil dit ook zeker door blijven oefenen", besluit Stan enthousiast over het ambachtelijk bouwen. "Als je dit onder de knie hebt kan je de mooiste constructies maken."


De Skills competities zijn vakwedstrijden voor (v)mbo-studenten in diverse beroepsgroepen. Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 finalisten, die zich via voorronden hebben geplaatst, om de landelijke prijzen. De prijsuitreiking vond plaats in bijzijn van 4.000 studenten en bezoekers.

De meeste deelnemers volgen een leerwerktraject. Ze werken bij een leerbedrijf en gaan daarnaast naar school. Elk jaar worden er wedstrijden georganiseerd; dit jaar in maar liefst 61 vakrichtingen, van verpleegkundigen en automonteurs tot ICT-beheerders en meubelmakers. Via voorrondes op school en kwalificatiewedstrijden kunnen (v)mbo-studenten in de nationale finales komen. Daar strijden ze om de titel beste vakman of -vrouw van Nederland.


Pin It
Bekeken: 465x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/