Het doek is gevallen voor de dorpsraad van Sint Pancras. Twee weken geleden stelden bestuursleden Jan Tybout en Ron Spaans een ultimatum. Als er voor 1 april niemand opstaat om het bestuur over te nemen, heft de raad zichzelf op. De deadline is inmiddels gepasseerd. "Er is door niemand gereageerd op onze oproep."

Het doet voorzitter Ron Spaans pijn. "Heel jammer, maar we stoppen ermee. Een verlies voor de democratie. We hadden anders gehoopt, maar dit ook wel weer verwacht", reageert hij in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal.

De ledenvergadering van februari liep al uit op een grote teleurstelling voor de bestuursvoorzitter. Onder meer omdat leden het niet eens waren dat iemand 'van buiten' tot penningmeester was benoemd. "Wij waren nog maar met z'n tweeën in het bestuur, dus waren dolblij dat er zich een penningmeester meldde. En ja, die woonde in Heerhugowaard." (tekst gaat verder onder de foto)

Na de fusie van Langedijk en Heerhugowaard, zette de dorpsraad van Sint Pancras zich in om gevoegd te worden bij Alkmaar. (foto: Streekstad Centraal)


Moeizaam. Met dat woord kunnen de laatste jaren van de dorpsraad worden samengevat. "Zo liepen we in de samenwerking met de gemeente tegen muren op bijvoorbeeld. Al met al is het moeilijk gebleken om invulling te geven aan onze taak", benadrukt Spaans. Hij erkent dat hij niet de juiste persoon is gebleken. "Ik vind dat vrijwilligerswerk je ook energie moet geven. Dat was hier niet zo, het kostte energie. En ik ben blijkbaar niet de bestuurder van het juiste kaliber; iemand die alles en iedereen kan verenigingen en de kar blijft trekken."

"De Pancrassers moeten het nu zelf uitzoeken. Er is geen verenigde groep voor inwoners meer. Datzelfde geldt voor de gemeente die weer met individuele burgers één-op-één zaken zal moeten oppakken." De taak van een dorpsraad is niet bepaald eenduidig. Door het hele land worden dorpsraden opgericht, maar de raad kan zelf invulling geven aan haar functie, Bovendien heeft de dorpsraad geen enkele beslisbevoegdheid, alleen maar een adviserende rol naar de gemeente.

De twee bestuursleden ronden de komende tijd de financiën van de raad af. Als het aan het tweetal ligt worden alle overgebleven gelden gedoneerd aan de kinderboerderij Jong Leven.
Pin It
Bekeken: 381x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/