Volle bak tijdens de politieke avond in de raadzaal van Dijk en Waard. De emoties liepen behoorlijk op. Dinsdagavond stond het controversiële parkeerbeleid dat de gemeente wil gaan invoeren ter bespreking. Controversieel, vanwege de beoogde tarieven voor parkeervergunningen en parkeren rond winkelcentrum Middenwaard. Sprekers klaagden ook over slechte communicatie vanuit de gemeente. "Te triest voor woorden."

In maart 2022 ontstond het idee op om voor het stadshart parkeervergunningen à 55 euro te gaan verstrekken. Zo ver kwam het niet. Er moest eerst een integraal parkeerbeleid komen. Ruim een jaar later ontstonden de eerste contouren en in het najaar werd meer duidelijk. Vergeleken met grote steden waren de tarieven 'peanuts', maar voor Heerhugowaard ligt dat duidelijk anders. Ondanks weerstand werd het conceptparkeerbeleid werd in november aangenomen.

Maar na een storm van kritiek schroefde de gemeente het beoogde parkeertarief rond Middenwaard terug naar 1 euro per uur, met het derde uur gratis. Voor werknemers staat een maximum van 4 euro op P2, evengoed nog een verdubbeling, en naar de andere kant van het winkelcentrum is het ruim 300 meter lopen. Het ging een deel van de inwoners, ondernemers en werknemers nog steeds te ver. (Tekst gaat verder onder de foto)

Parkeerterrein P1 aan de noordzijde van Middenwaard. (foto: NH Nieuws)


Dinsdagavond klonk opnieuw stevige kritiek, zoals van spreker Van der Hoven. "Dit beleid heeft grote consequenties voor de kleine ondernemers. Er wordt niet gedacht aan het feit dat de klanten wegblijven als ze veel moeten gaan betalen voor het parkeren. De ondernemers lijden daar onder en dat lijkt me niet de bedoeling." Ook hekelde hij de gebrekkige informatievoorziening.

"De manier van communiceren van deze gemeente is te triest voor woorden", viel meneer Lubbers met de deur in huis. "De informatie is vreselijk slecht te vinden. We moeten het doen met de informatie uit een weekblad." Hij stelde dat de gemeente zich niet aan beloften houdt. "Er werd ons beloofd dat de parkeervergunning gratis zou worden, maar nu is dat nog maar de vraag. Inwoners doen hun auto's niet weg, dus dit hele parkeerbeleid heeft geen nut. Stop met die groene natte droom en het pesten van autobezitters."

"Het parkeren verdient hier zeker geen schoonheidsprijs", stelt een andere spreker. "Er wordt niet nagedacht over wat het plaatsen van parkeerplekken met zich meebrengt." Volgens hem is Heerhugowaard nog steeds een dorp. "Met deze regels lijkt ons dorp meer op een stad. Je zou het zowat een dorp met stadse fratsen kunnen noemen. En dat is iets dat we niet moeten willen."

Een ondernemer vreest dat de kosten voor bedrijfsvergunningen bij de Stationsweg ondernemers weg zullen jagen en ondernemers vanuit Centrumwaard vroegen opnieuw om een blauwe zone langs de Middenweg om het verlies aan parkeerplekken aldaar te compenseren.

Maar al wordt er wellicht nog wat aan geschaafd, bijvoorbeeld om de diverse parkeertarieven rond Middenwaard gelijk te trekken,  het ziet er wel naar uit dat er in de gemeenteraad brede steun is voor de grote lijnen van het concept Integraal Parkeerbeleid.
Pin It
Bekeken: 889x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/