Het mag eigenlijk niet, maar wie aan 'guerrilla gardening' doet heeft daar maling aan. De 21-jarige Luuk Slootweg uit Heerhugowaard is er zo iemand. Gewapend met plantjes, bollen en vooral zelfgerolde zaadbommen probeert hij zijn buurt groener te maken. Zijn werk is niet onopgemerkt gebleven; Luuk is genomineerd voor een Young Impact Award.

"Het is best een vies klusje, maar dat hoor erbij", vertelt de 21-jarige Luuk lachend aan mediapartner NH Nieuws, terwijl hij met klei, compost, water en bloemzaadjes balletjes draait. "Die gooi ik onder bomen en in bermen waar het nu nog kaal is. In de lente komen daar bloemen uit die heel goed zijn voor de bijen, vlinders en andere insecten."

Kale wegbermen, troosteloze stadsparkjes en saaie versteende parkeerpleinen zijn het doelwit van guerrilla gardener Luuk. De Heerhugowaarder kwam met de beweging in aanraking toen hij maatschappelijke stage liep. Zo'n stage houdt in dat scholieren vrijwilligerswerk doen als onderdeel van het onderwijsprogramma.

Luuk is bij zijn stageadres blijven hangen omdat hij het initiatief van de organisatie erg goed vond. "Het is ook echt nodig om grijze buurten om te toveren in groene oases. Het is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar het is ook bewezen dat mensen gelukkiger worden van groen in hun omgeving. Ik vind het ook mooi om de wereld beter te maken in plaats van te zeiken dat het niet goed gaat."

Naast zijn vrijwilligerswerk zit Luuk voor zijn reguliere werk in de bouw, waar hij zich specialiseert in ecologisch tuinieren en het aanleggen van duurzame daktuinen. Voor zijn inzet voor een groenere omgeving is hij nu zelfs genomineerd voor een Young Impact Award. Bij deze prijs worden jongeren die een positief verschil maken in de samenleving in het zonnetje gezet.

De Heerhugowaarder is genomineerd in de categorie klimaat. Als hij genoeg stemmen krijgt, ontvangt Luuk een cheque van 2.500 euro die hij kan besteden aan zijn project. "Ik ben best wel trots dat het werk erkend wordt. Je stopt er tijd en moeite in. Dat anderen mensen dat waarderen is echt geweldig."
Pin It
Bekeken: 1200x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/