Parkeren, parkeren en nog eens parkeren. Het maakt wat los in Dijk en Waard, dat kunnen we zo langzamerhand wel concluderen. De gemeenteraad sprak woensdagavond over het concept-parkeerbeleid. Met verschillende moties, amendementen en schriftelijke vragen werd het een latertje. De raadsleden raakten amper uitgepraat over het onderwerp, maar het concept-parkeerbeleid werd uiteindelijk toch aangenomen.

We hebben de afgelopen tijd verschillende artikelen geschreven over het toekomstige parkeerbeleid in Heerhugowaard. Van berichten over bijeenkomsten tot een retailonderzoeker die kritiek heeft op het plan. Maar laten we bij het begin beginnen. Het is maart 2022. Bewoners van de Heerhugowaardse Coryluslaan en Bremlaan hebben honderden handtekeningen opgehaald met petities tegen de invoering van een parkeertarief in het Stadshart. Het is voor de Heerhugowaarders een doorn in het oog om 55 euro te betalen om in de eigen omgeving te parkeren. "Tien jaar geleden is de gratis parkeervergunning toegevoegd, omdat er parkeeroverlast was. Nu dat is verholpen zie ik helemaal geen reden om een tarief in te stellen", vertelde Mark Ligthart destijds. Het college werd uiteindelijk teruggefloten door de raad, want zo stelde de raad: er moet eerst een integraal parkeerbeleid komen. Net als omwonenden, hadden veel raadsleden het gevoel dat de extra parkeerkosten gebruikt werden om de begroting sluitend te maken.

Een concept van dat beleid werd recent gepresenteerd. Als het aan het college ligt moet iemand vanaf volgend jaar in het centrum van Heerhugowaard en Stationskwartier 2,20 euro per uur betalen. Het maximum is 12 euro per dag en het eerste uur gratis.

De vergadering was woensdagavond amper gestart of fractievoorzitter Carmen Bosscher van BVNL kwam met een ordevoorstel: de Heerhugowaardse wilde het onderwerp van de agenda halen. "Er moet eerst goed gesproken worden met partners. We moeten het goede voorbeeld geven." Ze heeft een aantal medestanders, maar zeker geen meerderheid. Vervolgens loopt raadslid Perry Stet van Democraten 66 richting de katheder. "Een groep inwoners dreigt tussen wal en schip te raken." Stet doelt hiermee op bewoners van bouwprojecten, die niet in aanmerking komen voor een vergunning en als alternatief voor twee euro per dag in een garage parkeren. "We vinden dat elk huishouden in het vergunningsgebied aanspraak kan maken op minstens één parkeerfaciliteit." (Tekst gaat verder onder de foto)

Bewoners van het complex Lapis lazuli kregen geen parkeervergunning, maar auto's kunnen als alternatief bijvoorbeeld in garage Stadhuisplein staan. (Beeld: Gemeente Heerhugowaard)


Verschillende partijen vinden de voorgestelde parkeertarieven te hoog of stellen dat de kosten geleidelijk moeten stijgen. Zo ook fractievoorzitter Jan van der Starre van 50PLUS. Net als tijdens de politieke tafel van vorige week, benadruke hij de noodzaak van een gesprek met Wereldhave. De eigenaar van winkelcentrum Middenwaard stuurde een boze brief richting Dijk en Waard. "Voor Wereldhave is het van essentieel belang dat er voor bezoekers goedkope parkeergelegenheid blijft", benadrukte het bedrijf. Wereldhave dreigt een goedkoper eigen beleid te voeren op haar parkeerterreinen. Vorige week kon wethouder Nils Langedijk niet vertellen of hij een gesprek heeft gehad met Wereldhave. Volgens Langedijk was dat namelijk een technische vraag. Woensdagavond vertelt de wethouder dat een ambtenaar inmiddels in contact is met het bedrijf: "De intentie is uitgesproken om er met elkaar uit te komen." (Tekst gaat verder onder de foto)

Action in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard gaat verbouwen De eigenaar van winkelcentrum Middenwaard dreigt een goedkoper eigen beleid op haar parkeerterreinen te voeren.


Hoewel het woensdagavond strikt genomen ging om een concept en nog niet over het definitieve plan, kwamen veel meningen en wensen voorbij. Fractievoorzitter Trijntje Johanne Visser- Hogeterp van ChristenUnie benadrukte: "Wij gaan akkoord, omdat goed onderzocht moet worden hoe, wat en waar parkeren geld gaat kosten. Laten we nu eerst luisteren naar bewoners en ondernemers."

Want met het vaststellen van het concept-parkeerbeleid kan ook de bezwaarprocedures beginnen. Geïnteresseerden krijgen zes weken de tijd om hun mening te geven over het voorgestelde beleid. Daarna gaat het college kijken naar de reacties. Wethouder Nils Langedijk stelde tijdens de politieke avond al voor om vervolgens een inloopbijeenkomst te organiseren. "En te kijken of specifieke gesprekken noodzakelijk zijn." Als laatste stap zullen de lokale politici opnieuw spreken over het plan, maar dan dus wel met de intentie om het integrale parkeerbeleid vast te stellen.
Pin It
Bekeken: 1131x
https://perpusda.lampungtengahkab.go.id/products/demo/ https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/