Na zijn eerste woorden maakt voormalig Telstar-speler Donny van Iperen uit Sint Pancras nu ook fysiek stappen. "Hij kan inmiddels zelfstandig lopen. Wel nog wat schokkerig, maar wij zien een positieve ontwikkeling. Ik heb goede hoop dat hij hieruit kan komen met marginale bijeffecten", vertelt broer Joey over het herstel van zijn broer.

"Hij loopt dan een stukje van 100 meter. Daarna is hij echt doodop. De kleine stukjes in zijn appartement redt hij inmiddels zonder steun", vervolgt Joey. Begin augustus kwam de voetballer uit Sint Pancras ongelukkig in botsing op het voetbalveld. Dit gebeurde in Moldavië waar Van Iperen voetbalde voor FC Zimbru Chisinau. Halverwege augustus vloog de 27-jarige voetballer, door hulp van de gemeente Dijk en Waard, terug naar Nederland waar hij verder verzorgd zou worden.

Ongeveer een maand geleden werd Van Iperen overgebracht van het Rotterdamse Erasmus MC naar Heliomare in Wijk aan Zee. Doordat de Noord-Hollander drager is van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica, zit hij in een appartement op het zorgcomplex.

De familie zorgde 24 uur per dag voor toezicht, maar omdat Van Iperen stappen blijft maken is dat minder geworden. Zo zijn ze niet meer aanwezig in de avonden en is het idee dat hij overdag ook zijn eigen weg gaat vinden in eten, therapie en rusten.

Eind augustus sprak Van Iperen zijn eerste woorden uit na het ongeval in Moldavië. Inmiddels kan hij een stukje zelfstandig lopen en is de vooruitgang goed zichtbaar. "Zijn langetermijngeheugen gaat redelijk goed. Wat hij lastig vindt zijn complexe zaken waar je brein volop moet werken. Bijvoorbeeld het combineren van emoties met het voeren van een gesprek. Zijn woordvinding is niet optimaal, maar je kan wel met hem praten", vertelt Joey aan mediapartner NH Nieuws.

Begin augustus zag het er nog vreselijk somber uit voor Donny van Iperen. Een kasplantje was het doemscenario, maar een aantal maanden later ziet de wereld er totaal anders uit. "De specialisten zien een geweldige ontwikkeling. Een steile curve zeggen ze. Ze kunnen nog niet zeggen waar het eindigt", zegt een positief ingestelde Joey van Iperen over zijn broer. De inzamelingsactie die de familie heeft opgezet staat inmiddels op een bedrag van ruim 40.000 euro. Het geld zal worden besteed aan behandelingen in binnen- en buitenland.
Pin It
Bekeken: 762x