Zaterdagmiddag 20 april staat het Regionaal Archief in Alkmaar in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze themamiddag kunnen bezoekers archiefstukken, foto’s en filmmateriaal uit en over de oorlog te bekijken. Verder is er materiaal aanwezig dat afkomstig is uit het bunkermuseum van de Stichting Alkmaar 40-45.

Onlangs zijn achttien indrukwekkende brieven uit de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij het archief. Het zijn brieven die de joodse familie Drukker uit Alkmaar in de zomer van 1944 vanuit Kamp Westerbork naar het thuisfront stuurde. Aan het eind van die zomer werd de familie op transport gezet om in oktober in Auschwitz te worden vermoord. De bijzondere brieven zullen deze middag voor het eerst tentoongesteld worden tijdens de inloopmiddag rondom de Tweede Wereldoorlog.

De schrijvers van het nieuwe boek ‘Militairen in Alkmaar 1940-1945’ geven tijdens de themamiddag twee korte presentaties. Ook zijn er rondleidingen door de depots van het Regionaal Archief. Geïnteresseerden die meer willen ontdekken over de Tweede Wereldoorlog in de regio kunnen in de studiezaal terecht. Wie bijvoorbeeld wil uitzoeken wat de rol van zijn of haar (groot-) ouders tijdens de oorlog was wordt die middag op weg geholpen, en verschillende experts zitten klaar om vragen te beantwoorden over onderwerpen als de holocaust, collaboratie, verzet en luchtgevechten. (tekst loopt verder onder de foto)

Duitse militairen op het Waagplein in Alkmaar. Saillante details zijn de leuning bij de gracht, 'Noordhollandsch Landbouwcrediet' en het allang verdwenen pand er rechts naast. (foto: Regionaal Archief)


De themamiddag duurt van 12:00 en 16:00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden voor een lezing of rondleiding kan ter plekke. Het volledige programma is te vinden op archiefalkmaar.nl/20april.

Het Regionaal Archief is altijd op zoek naar uitbreiding van de collectie. Wie thuis foto's, filmmateriaal of documenten over de Tweede Oorlog heeft liggen en die voor breed publiek ter beschikking wil stellen is meer dan welkom.

Op de hoofdfoto een deel van de onlangs toegevoegde brieven van de Joodse familie Drukker uit Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 137x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/